Previous Next

Što su kamini?

Korisnička ocjena: 0 / 5

Rating Star BlankRating Star BlankRating Star BlankRating Star BlankRating Star Blank
 

Toplina koja razlijeva prostorijom, spokojan zvuk pucketanja vatre, jedva primjetan miris dima u zraku i nostalgičan pogled na plamen ognjišta koji nas svojom mirnoćom odnosi na neka davno zaboravljena mjesta...

Kamini su kroz stoljeća bili zaštitni znakovi kuća, palača, dvoraca, tvrđava. Uz njih se pisala povijest svakoga od nas. Rođenje, život, veselje, žalost i odlasci... Vatra u njima davala je svijetlo, toplinu. Na njoj se kuhala i pekla hrana... Ponekad je služila za zaštitu, češće za romantiku...

Ali što je zapravo kamin?

Kamin je arhitektonski objekt koji je osmišljen kako bi zadržao vatru u kontroliranim uvjetima, te prema potrebi zagrijao prostoriju. Osnovni elementi kamina su slijedeći:
- temelj
- ložišta (ognjište)
- dimnjak

Kroz povijest uloga kamina se nije mnogo mijenjala. To je bio praktički neophodan dio svakog doma, njegovo srce. Kamini su na nekoliko desetljeća potpuno iščezli iz kuća i stanova urbanih središta, gdje su zamijenjeni zdravijim, ekonomičnijim i prije svega učinkovitijim sistemima:
- centralno grijanje na plin ili električnu energiju
- štednjaci na električnu energiju, plin ili drva

Prema mnogim istraživanjima, klasični kamini otvorenog tipa veliki su potrošači, zagađivači i rizik za zdravlje, a uz sve to imaju vrlo malu učinkovitost grijanja. Većina toplinske energije gubi se ravno prema gore kroz dimnjak, a tek bi mali dio izlazio u prostoriju koja se grije. Uoga kamina kao izvor svjetlosti je taman tolika da bude dekor obiteljskim druženjima. U SAD-u je Agencija za zaštitu okoliša upozoravala na štetne posljedice i provodila akciju pod geslom "Dim može ugodno mirisati, ali nije dobar za Vaše zdravlje."

S razvojem tehnologije, novim materijalima i rješenjima kamini su danas opet "in". Tehnika grijanja je napredovala do te mjere da su na tržištu raspoloživi mnogi modeli i dizajni zatvorenih ložišta, koji maksimalno iskorištavaju toplinsku energiju i mnogo učinkovitije griju kuće i stanove. Osim toga značajno su sigurniji i jednostavniji za upotrebu, a utjecaj na zdravlje i okoliš doveden je do gotovo zanemarive razine.

Ugradnjom kamina dom postaje osebujan. Toplina ima svoje srce kojim grije dušu i tijelo, dajući prostoru poseban ugođaj intime i smirenosti. Niti jedan dio doma nije toliko prepoznatljiv, toliko poseban i ne privlači toliko pažnje. Kamini su danas stil života.

Kamine dijelimo prema funkciju i prema načinu građenja, odnosno stilu.

Podjela kamina prema vrsti:

Kamini sa zatvorenim ložištem koji se mogu po potrebi iskoristiti za dopunsko grijanje drugih prostorija razvlačenjem cijevi s toplim zrakom. Kamini na drva sa zatvorenim ložištima izrađuju se od lijevanog željeza ili šamotne opeke. Zatvaraju se sa vatro keramičkim staklom, otpornim na temperature do 800 stupnjeva, a obložiti se mogu kamenom, šamotnim crijepom, mramorom ili šamotnom opekom.

Otvoreni kamini moraju imati veći odvod dimovodnog kanala - ukupni profil od 200 do 300 mm, a zatvoreni od 200 do 250 mm. Pored toga moraju imati dovod svježeg zraka. Nisu učinkoviti, imaju veliku potrošnju i puno se teže čiste od kamina s zatvorenim ložištem. Njihova je najveća prednost stvaranje romantične atmosfere, prirodniji su i neposredniji. Uvodna rečenica ovog artikla zaštitni je znak otvorenih kamina. 

Moderni kamini predstavljaju novu generaciju kamina, to su tzv. termokamini koji su tehnološki dotjerani do savršenstva i mogu biti sistem grijanja za površinu do 200 m2. Kod rijeđih vrsta modela sa rezervoarom, termokamini mogu zagrijavati vodu za radijatore i opskrbljivati domaćinstvo toplom vodom.

Razvijena je i vrsta kamina koja omogućava grijanje cijele etaže, kuće ili stana. Riječ je o zračnim kaminima, čiji se princip grijanja temelji na zagrijavanju toplim zrakom s ili bez ugrađenog ventilatora.

Podjela kamina prema načinu građenja:

Klasični kamini - to je ona slika koje se većina ljudi sjeti kada se spomene riječ kamin. Tradicionalni dizajn koji se može uklopiti u skoro svaki interijer.

Rustikalni kamini - odlikuju se štihom starog duha koja nas vraća u prošlost naši predaka...

Moderni kamini - dizajn modernim materijalima koristeći ravne linije ili krivulje koje oživljavaju prostoriju

Kamini Posa

Tvrtka Kamini Posa d.o.o. dugi se niz godina bavi izradom otvorenih i zatvorenih kamina, roštilja i krušnih peći. Prije same izrade radimo 3D model budućeg projekta, a klijente savjetujemo, te im preporučujemo najbolje rješenje za njihov prostor.

© 2016 Kamini Posa d.o.o. Sva prava zadržana. Sav sadržaj (tekstovi, slike, video materijali) vlasništvo su Kamini Posa d.o.o. ili partnera koje zastupamo.

Search