• 098 637-927 / 098 219-206
 • info@kamini-posa.hr
  Centralno_grijanje_na_kamin.jpg

  Kamini za zračno grijanje

  Kamini za zračno grijanje predviđeni su prije svega za pasivne i niskoenergetske kuće s odličnom toplinskom izolacijom. Kod klasičnih kuća preporučaju se u kombinaciji sa sistemom za centralno grijanje. Slično kao i kod kamina za centralno grijanje, sistem grijanja na topli zrak djeluje na principu iskorištavanja toplinske energije koja nastaje u ložištu kamina.
  Kod ovakvog načina grijanja prostorija od presudne je važnosti imati kvalitetan i stalan protok zraka, odnosno ventilacijski sustav. Njime se omogućava efikasan prijenos toplinske energije, a ujedno i podiže učinkovitost grijanja. Suvremeni kamini u sebi sadrže optimizirana ložišta za maksimalno iskorištenje toplinske energije, u kojima se zrak zagrijava i do 120 stupnjeva, što je neka optimalna vrijednost za postizanje kvalitetne cirkulacije zraka i brzo zagrijavanje prostorija.
  kamin-posa.jpg
  Današnji kamini i sustavi grijanja na zrak sve se manje temelje na prirodnom (pasivnom) kretanju zraka, a sve se više oslanjaju na dinamički protok zraka potpomognut ventilatorima. Takav sistem pospješuje izmjenu zraka čime se smanjuju toplinski gubici prilikom prijenosa, a ujedno je omogućen brži i ravnomjerniji prijenos toplinske energije u željenu prostoriju. Toplinska energija, koja se toplovodima grana na cijelu kuću, u prostoriju se pušta kroz otvor koji je smješten nisko, skoro u razini poda. Time se maksimizira učinak grijanja prostorije i minimizira efekt toplinskog raslojavanja (prirodno stanje gdje topao zrak teži biti što više u prostoriji, dok se najhladniji zrak zadržava nisko uz pod). Ventilatori sami po sebi nisu bučni, a pojedini sistemi imaju i mogućnost upravljanja brzinom - manualno ili automatski. Ventilatori imaju svoj vijek trajanja i potrebno ih je redovno servisirati kako bi optimalno i tiho radili. Jednako tako toplovode treba u redovitim razmacima provjeravati i očistiti, naročito na ulaznim i izlaznim filterima ili rešetkama.
   
  Za kamine na drva i pelet specifično je da im treba relativan kratak vremenski period od momenta paljenja vatre pa do trenutka kada u prostoriji postane ugodno toplo. Današnje suvremene kuće uglavnom su dobro izolirane, a nerijetko je instalirana snaga kamina veća od realnih potreba za grijanjem prostorije što ponekad dovodi i do pregrijavanja sobe. Sustavi gdje je jedan kamin za zračno grijanje dostatan za čitavu kuću spriječavaju pregrijavanje glavne prostorije. To se postiže toplovodima koji odvajaju potrebnu toplinsku energiju za grijanje ostalih prostorija, te se na taj način postiže ravnomjerno grijanje svih, odnosno pojedinih prostorija.
  Kao prednosti kamina za zračno grijanje vrijedno je spomenuti brzo zagrijavanje željenih prostorija uz ravnomjernu distribuciju topline. Mana ovakvog načina grijanja je nemogućnost akumulacije topline, te se prostorije, ovisno o kvaliteti izolacije, jednako brzo i hlade.
  kamin-s-toplovodima.jpg

  Kamini Posa

  Tvrtka Kamini Posa d.o.o. dugi se niz godina bavi izradom otvorenih i zatvorenih kamina, roštilja i krušnih peći. Prije same izrade radimo 3D model budućeg projekta, a klijente savjetujemo, te im preporučujemo najbolje rješenje za njihov prostor.