Ložišta2019-07-16T13:24:15+00:00

Ložišta

Ložišta BeF

Vatra je od davnina središnji dio kuće.

Njezina životno važna energija najprije je nekontrolirano bjesnjela u požarima, a kasnije je ukroćena u pećima koje su imali naši preci, djedovi i bake. Danas, u modernom svijetu, obitelji je potreban praktičan i elegantan kamin koji odgovara i najzahtjevnijim interijerima.

Bef Home kamini i peći preuzeli su najbolje karakteristike iz starih tradicija i te ih dotjerali i usavršili s najnovijim tehnologijama proizvodnje. Široka paleta proizvoda koju nudi Bef Home omogućuje i najzahtjevnijim kupcima da mogu pronaći točno ono što žele. Svi proizvodi su certificirani u najvišoj kvaliteti, u skladu sa strogim europskim i svjetskim normama. Taj spoj tradicije, suvremenosti i kvalitete omogućila je da Bef Home postane vodeća marka na tržištu ložišta i kamina.

S posebnim naglaskom na svaki detalj, kamini postaju dio prostora kao nedjeljiva cjelina i dominantna značajka interijera, kako domova tako i poslovnih subjekata.

BeF Home najveći je češki proizvođač ložišta i kamina, a Kamini Posa d.o.o. ovlašteni su distributer BeF proizvoda za područje Republike Hrvatske.

Bef ložišta izrađena su od sivog lijeva, a unutrašnjost im je obložena vatrostalnom opekom (koja se ponekad naziva i šamotnom opekom, odnosno šamot). Sama unutrašnjost dizajnirana je na specifičan način kako bi se još više uljepšao pogled na vatru u ognjištu. U ponudi trenutno postoje četiri verzije ložišta:

  • ravni (pogled s prednje strane)
  • kutni (pogled s prednje i bočne strane)
  • dvostrani (pogled s prednje i stražnje strane)
  • trostrani (pogled s prednje i obje bočne strane)

Kamini Posa su jedini hrvatski ovlašteni serviseri tvrtke BeF Home.

Ložišta Austroflamm

38x38x57K

45K

45K II

45K rund

55K

55K rund

55x55x..K

55x55x..S

63x40x42K

63x40x42S

65K

65K rund

65S

69x49x57S

75K

75S

75S II

75x39K II

80x64S

80x64S II

89x49x..S

97S

120x45S

45x51K aqua heat

48x72x51 S3

55 S3 compact

65×51 K aqua heat

71 S3

Naručite svoje ložište danas!

Ložišta su, najjednostavnije rečeno, vatrootporne zatvorene metalne kutije sa staklenim vratima, koje se ugrađuju u kamine. Jedan potpuno zatvoreni sustav sagorijevanja goriva, čija je zadaća zadržati toplinsku energiju.

Prvo ložište izumio je rudar, Joab R. Donaldson, otac četrnaestero djece, tražeći jeftiniji i efikasniji način grijanja. Njegov izum omogućio je zadovoljavajuće grijanje domova mnogim obiteljima lošeg imovinskog statusa.

Klasični kamini otvorenog tipa imaju vrlo nisku energetsku učinkovitost, pa se zavisno od izvora efikasnost takvih kamina procjenjuje na vrlo rastrošnih i neefikasnih 5 do 10%. Moderni zatvoreni kamini u sebi sadrže ložišta čija je primarna funkcija povećanje iskoristivosti toplinske energije, tako da današnji kamini imaju vrlo visoku iskoristivost grijanja, uglavnom od 75 do 88%. Ložišta se uglavnom izrađuju iz sivog lijeva ili čelika na način da sva toplinska energija nastala sagorijevanjem ostane sačuvana unutar kamina. Većina izvedbi ima barem jednu termoizolacijsku staklenu površinu, većinom samočistivu. (To se postiže takozvanim “air wash” sistemom, gdje se čisti zrak usmjerava na unutarnju stranu staklene površine i na taj način spriječava stvaranje naslaga na staklu.) Uloga staklene površine je čisto estetske prirode, kako bi prostor oko kamina imao onu pravu, pomalo romantičnu atmosferu.

Svakim se danom ložišta sve više usavršavaju, “oplemenjuju” različitim dodacima i mogućnostima. Proizvođači danas nude ložišta sa ventilatorima za bolju protočnost zraka, termostatima za kontrolu temperature u prostoriji, itd. (Ti dodaci ovise o tipu goriva koje ložišta koriste.)

Uobičajeni sistem rada funkcionira na slijedeći način: svjež zrak ulazi kroz donje otvore, cirkulira u glavnoj komori gdje se zagrijava, a zatim zagrijani zrak izlazi kroz otvor na vrhu.

Kao gorivo sredstvo za ložišta mogu se koristiti drvo, plin, peleti, ugljen, električna struja i sve popularniji bioetanol.

Ložišta na električnu struju, bioetanol i plin mogu uštedjeti puno vremena i briga. Uzevši u obzir kako je za održavanje vatre potreban materijal, odnosno gorivo sredstvo, nameće se potreba za pravovremenim dobavljanjem istog i prebacivanjem u ložište. Kod grijanja na drvo to može značiti potrebu za cijepanjem drva, sakupljanjem i prijenosom do kuće odnosno prostorije gdje se nalazi kamin. (To i nije tako loše jer usput omogućuje i dobar besplatan fitness). Kod ugljena, morate ga kupiti i dopremiti, paziti da ne zaprljate sebe ili prostoriju… Peleti nešto jednostavnije ali opet morate skladištiti dovoljnu količinu gorjevnog materijala. Uz to, nikako nesmijemo zaboraviti na pripremu vatre, koja traži vremena i pravilan postupak. Na kraju, ložište se mora i očistiti od nakupljenog pepela.

Kod plinskog, električnog i ložišta na bioetanol, potrebno je samo pritisnuti tipku za uključivanje i vatra se odmah pojavi. Ovisno o modelu ložišta, možete to učiniti i ležeći na trosjedu koristeći daljinski upravljač. Nema brige oko nabavke ogrjevnog materijala, unošenja ili čišćenja. Nedostatak ovih ložišta leži samo u dostupnosti električne energije odnosno plina. Ukoliko nema problema s opskrbom, to je vrlo komforan izbor.